Wednesday, April 08, 2009

Astra-Zeneca: Cowboys? Swedish Expressen used a few quotes of mine . . . including the headline.

Use Google Translate to enjoy in English.

I USA betraktas de som cowboys, som gör allt för att sälja

Mirakelpillret Seroquel drar in ofantliga 36 miljarder kronor om året till Astra Zeneca.
25 miljoner människor, varav flera tusen i Sverige, har fått medicinen som lindrar psykisk ohälsa.

Men bakom den ekonomiska succén växer skandalerna: mörkade biverkningar, illegal marknadsföring och självmord under studierna.
Rättssalar kommer nu att fyllas och företrädarna för Astra Zeneca kallas "cowboys utan moral".

I en lägenhet på Södermalm i Stockholm täcker en 30-årig kvinna över hallspegeln med ett stort lakan. Hon orkar inte se sig själv. För en månad sedan började hon ta medicinen Seroquel. Depressionen börjar nu lätta, sömnen förbättras, men vikten ökar. Att medicinen gör patienterna feta har Astra Zeneca känt till sedan introduktionen 1997. I snitt går patienterna upp fem kilo om året och risken för diabetes ökar. Biverkningarna avslöjades i "Studie 15", som omedelbart hemligstämplades av Astra Zeneca. Varken läkarna eller patienterna skulle få veta sanningen.

Nu står det klart vad som hände. Advokatbyrån Blizzard, McCarthy & Nabers lyckades nyligen i en rättegång i Orlando få Astra Zeneca att offentliggöra dokumenten.

New York Times kunde dessutom publicera Astra Zenecas interna e-post från 1997. Richard Lawrence, en av cheferna, hyllade den anställda Lisa Arventis och skrev:
"Lisa har gjort ett fantastiskt jobb med mörkläggningen!".

Drygt 15000 amerikaner vill nu ha skadestånd av Astra Zeneca. Efter medicinering med Seroquel har de drabbats av både fetma och diabetes, kanske även hjärtsjukdomar.

Några snabba klick på nätet räcker för att hitta en advokat som gratis åtar sig deras fall, ett bevis för att juristerna redan identifierat Astra Zeneca som en lämplig kassako.

Hittills har medicinen Seroquel orsakat över 9000 stämningar mot Astra Zeneca
Svensken Peter Rost, tidigare vice vd för läkemedelsjätten Pfizer, är numera expertvittne i rättegångar mot läkemedelsbolagen. Han gillar det amerikanska systemet.

- Skadestånden i Sverige är ju ett skämt. Om läkaren sågar av fel ben får patienten kanske 20000 kronor. Det ska förstås kosta att göra fel, säger han.

Astra Zeneca riskerar inte bara att få betala skadestånd till patienterna.

Även den amerikanska staten känner sig lurad av den svenskbrittiska läkemedelsjätten. Anklagelserna handlar om illegal marknadsföring.

- Rättsprocesserna har precis dragit i gång i USA och vi kan inte kommentera, säger Anne-Charlotte Knutsson, informationsdirektör på Astra Zeneca.

Om Astra Zeneca fälls blir beloppen enorma, antagligen i miljardklassen. Läkemedelsbolaget Eli Lilly dömdes nyligen till böter på sammanlagt 1,4 miljarder dollar för marknadsföringen av Zyprexa, som tillhör samma läkemedelsgrupp som Seroquel.

- Bolaget får böta tre gånger mer än vad de har tjänat på marknadsföringen. Ett par hundra miljoner dollar är inte ovanligt, men i Sverige blir det bara pinsamma hundratusen kronor till Lif (branschföreningen), säger Peter Rost.

Seroquel är i dag godkänd för behandling av schizofreni och bipolär sjukdom. Hittills har 25 miljoner patienter världen över fått medicinen. Astra Zeneca kan inte ge någon exakt siffra, men beräknar att "ett par tusen svenskar" får Seroquel.

Många patienter har blivit hjälpta av medicinen, kanske fått livet åter. Men i stämningarna anklagas Astra Zeneca för att ha övertygat läkare att skriva ut medicinen mot en rad sjukdomar, från sömnproblem till ångest och depressioner. Myndigheterna har hittills inte kunnat slå fast att medicinen är verksam mot dessa sjukdomar. Astra Zeneca kämpar för att Seroquel ska uppfylla kraven.

- Vi har lämnat in ansökningar för att få den godkänd för egentlig depression och generaliserad ångest, säger Anne-Charlotte Knutsson.

I Sverige beräknas fem procent av befolkningen lida av depression. I USA ökar målgruppen för medicinen med 20 miljoner personer, om medicinen godkänns för de nya indikationerna. Men det amerikanska läkemedelsverket, FDA, tvekar inför godkännandet. Listan över biverkningar är lång.

- Seroquel är ingen tandlös medicin. Den ingår i en grupp läkemedel med stor effekt men kan också ge betydande biverkningar, säger psykiatern Bo Bergman på Läkemedelsverket.

Miljardvinsterna från Seroquel, som är bolagets mest sålda läkemedel efter magmedicinen Nexium, har fått Astra Zeneca att bli Stockholmsbörsens lyckopiller. Aktien har hittills i år gått upp med 13 procent. Ett hot mot de framtida vinsterna är att patentet går ut under 2011. Då blir det fritt fram att tillverka kopior. Astra Zeneca har stämt flera tillverkare för att i förtid ha tillverkat kopior.

Läkemedelsföretag lanserar ofta nya beredningsformer för att förlänga sina patent. Inte minst har Astra Zeneca tillämpat den strategin. Den nya formuleringen heter Seroquel SR, och skyddas av patent fram till 2017.

- Den är långtidsverkande och hjälper många patienter som kanske inte kommer ihåg att ta medicinen tillräckligt ofta, säger Anne-Charlotte Knutsson.

Så sent som för två veckor sedan briserade ytterligare en skandal kring Seroquel. Ekot avslöjade experiment med medicinen under 2005 och 2006. För att ta reda på om Seroquel förebygger återfall i schizofreni rekryterades patienter från 26 forskningscentra i Ryssland, Ukraina, Polen, Bulgarien och Indien. Hälften av patienterna fick Seroquel, hälften lämnades utan behandling. Konsekvensen blev att 36 patienter återinsjuknade, en av dem tog sitt liv. Patienten hade fått placebo och stod utan medicinering.

Astra Zeneca förnekar att självmordet går att koppla till studien och betonar att man följt alla regler i testländerna.

Christian Munthe, expert på medicinsk etik vid Göteborgs universitet, tycker inte att den förklaringen håller.

- Det här är inte en juridisk formsak. Bolaget måste göra egna överväganden över vad som är etiskt försvarbart. Ingen tvingade dem att göra studier i dessa länder.

Han tycker att läkare har ett moraliskt ansvar för vilka mediciner de skriver ut. En metod är att bojkotta det läkemedelsbolag som skriver ut mediciner framtagna med oetiska metoder.

- Nu kanske det inte finns något alternativ till Seroquel för patienten, men Astra tillverkar ju många mediciner.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, tycker att idén med en bojkott är god men svår att genomföra.

- Om ett bolag undviks måste en medicin från ett annat bolag väljas, och vem känner till alla omständigheter kring den medicinen? Läkarna hinner inte hålla koll, säger hon.

Kraftiga böter kan därför vara metoden som får läkemedelsbolagen att följa reglerna.

I amerikanska medier får skandalerna kring Seroquel stor uppmärksamhet. I Sverige är det däremot ganska tyst. Nils Bergeå, projektledare på Dagens Medicin, tror att det finns två förklaringar.

- I USA har Seroquel fått ett mycket större genomslag än i Sverige. Dessutom har de ett annat sjukvårdssystem som leder till stämningar.

Bilden av Astra Zeneca i USA blir därmed en annan än den i Sverige.

- I USA betraktas Astra Zeneca som cowboys, de gör allt för att sälja sina mediciner. I Sverige är Astra Zeneca det välartade företaget i Södertälje, säger Peter Rost.

Om kvinnan på Södermalm får oönskade biverkningar av Seroquel kommer inga slipade advokater att erbjuda sina tjänster utan kostnad. Här finns inga stora pengar att tjäna på läkemedelsskandaler. Hittills är hon ändå ganska nöjd med Seroquel.

Av Lennart Kriisa lennart.kriisa@expressen.se

No comments: